donderdag 10 mei 2007

Pashupatinath and Monkeytemple

10 mei 2007 9:15 uur

Vandaag gaan we, Krishna en ik, Joyce en Wim wegbrengen. Ze vertrekken naar Nederland. Weinig tijd om een verslag te schrijven dus raffel ik het maar ff af.
Eergisteren zijn we naar de lijkenverbrandingsplaats in Kathmandu geweest. Heel appart. Het is een heel ritueel en dat in de wetenschap dat er een paar honderd mensen, toeristen en Nepali, staan, zitten toe te kijken. Wim maakt weinig foto’s en staat er een beetje stil bij te kijken. “Waarom maak je geen foto’s Willem?” “Ik voel me net een voyeur”
Het lichaam wordt op een soort stenen tafel naast de rivier gelegd. Het wordt overdekt met een geel gewaad en de kleding wordt van het lichaam gehaald. De kleding wordt in het water gegooit. Dan beginnen de zonen of neven het lichaam te wassen. Naar de rivier lopen, handen in het water, terug naar het lichaam, gewaad optillen en met de rechterhand het gezicht wassen. Dit een aantal keer herhalen. De weduwe komt naast het lichaam staan, bukt en legt haar arm op de stenen tafel. Met een stok slaat ze haar flazen armbanden stuk. Een van de tekenen van een getrouwde vrouw is het dragen van glazen armbanden, soms wel 10 stuks. Ze staat op en loopt, met de klok mee, drie rondjes om het lijk. Dan gaat ze terug naar de familie. De mannen leggen het lichaam op een bamboe draagbaar en dragen het lichaam naar de verderop gelegen verbrandingsplaats. Aan de overkant van de rivier, wij dus, loopt het volk mee om maar niets van het “spektakel”te missen.
Bij de brandstapel aangekomen wordt het lichaam door de dragers van de baar gehaald en wederom worden er drie rondjes om de stapel hout gestrompeld. Met het lichaam. Dan wordt het lijk op de stapel gelegd en bedekt met een soort riet. Een van de mannen steekt de brandstapel aan. Het begint fors te roken en later zullen de vlammen hoog opstijgen. De verbranding duurt tussen de 2 en 3 uur. Daan wordt de resterende as in de rivier geveegt. Na de eerste rook houden wij het voor gezien en gaan op weg naar Bohda.
Bohda heb ik al beschreven en is intussen niet veranderd. Lunch gedaan op hettzelde plaatje waar ik met GertJan en Willemijn heb gezeten. Prima eten.
Op naar de Monkey tempel en ook dat is een bekend verhaal.
Morgen maar verder schrijven.

Geen opmerkingen: