woensdag 4 juli 2007

Je heb goede en slechte chinezen.

4 juli 2007 10:16 uur.

De schilder is begonnen met de buitenboel. Onze bamboe stijger bewijst zijn diensten. Met z’n linkerhand houd de schilder zich vast aan de dak stutbalken en met z’n rechterhand wordt de muur geverft. Alles heel normaal hier.
De pilaren worden twee keer gedaan om het allemaal goed te laten dekken. Ik laat de muur iets meer rood maken dat de kleur die het nu heeft. Vandaag de voorkant schilderen zodat gisterenavond de electricien de draden heeft weggewerkt. Morgen worden de ramen en luiken zwart geverft.
Vandaag komt ook de timmerman. Het blijkt dat enkele balken moeten worden vervangen omdat je er met je vinger een gat in kan prikken. De verf houd sommige draagbalken op hun plaats.
Zodra de balken zijn vervangen kan de betonnen vloer worden gestort om het toiletruimte te bouwen. Tegen die tijd zullen we wel enkele dagen dicht moeten. Het toilet beneden wordt van een waterslot voorzien om de penetrante geur die er soms hangt tegen te gaan en een testaurant zonder toilet is niet echt haalbaar.
Gisteren is Sam de chinees uit Hongkong vertrokken. Sam is beroepsfotograaf en werkt voor bladen als Cosmopolitan, Elle, enz. Hij is er nu op uitgestuurd om foto’s te maken voor een reisgids. Ik kwam hem tegen in de Khwopa. Sam vertoefde in de fameuze room 8. Noffie, Luc, Davy, Luis, David, Catherine dat soort mensen hebben daar allemaal gewoond. Nu verblijft Marieke daar. Met haar heb ik een ontbijtrelatie. Ze blijft een maand in de Khwopa.
Sam, dus. We hebben uitgebreid gesproken over het toeristenleven in Bhaktapur. Hij is uiteraard in het Heart geweest en ik heb hem op een heerlijk dinee getrakteerd. Op zijn beurt heeft hij een aantal foto’s geschoten en mij beloofd dat ik prominent in de nieuwe gids kom te staan.
De Nepali zijn niet zo blij met Chinezen. Er zijn goede en slechte Chinezen. Sam heeft uitgelegd hoe dat komt.
De goede Chinezen komen uit Taiwan of Hongkong. Deze Chinezen zijn gewend aan de westerse cultuur en hebben al lang opleidingen en geld tot hun beschikking. Ze zijn gewend aan restaurants en weten wat er in de wereld te koop is. Het zijn goede tippers.
De nieuwe Chinezen zijn minder ontwikkeld. Ook al komen ze uit Beijing, Shanghai of van het platte land daar plassen de kerels gewoon op straat en wordt er naar hartelust gerochelt en gespuwd. Ze kennen slecht of geen Engels en weten niet wat ze moeten bestellen. Ze zijn erg op de centen en geven geen fooi. Ze proberen altijd af te pingelen dus ook in een restaurant. Ze snauwen de obers af en willen zich laten gelden.
Toch ben ik erg blij dat we in de nieuwe reisgids van China komen. Ik zal het wel zien.

Geen opmerkingen: