zondag 30 december 2007

Good bye 2007

30 december 2007 14:54 uur.

Nog snel ff een verslagje. Ik heb een soort vervangster voor Marieke. Anne-Roos is terug in de Khwopa en is nu mijn ontbijt – en dinerrelatie. Marieke is natuurlijk niet te vervangen maar Anne-Roos is echt een prima meid.
Gisteren (zaterdag – hollyday) een tripje gemaakt. Naar Pashupatinath en Patan.
Pashupatinath is de crematieplaats aan de heilige Bagnati rivier en Patan is een van de koningssteden. Ikzelf vind Patan, Bhaktapur op 1 plein maar Bhaktapur is natuurlijk veel mooier.
Ochtendloopje, ontbijt en om 9:00 uur naar Kathmandu. Als we op de crematieplaats zijn aangekomen liggen er geen lijken. Wel zien we een paar brandstapels maar je moet bij het begin beginnen. Als we een beetje sullig naar de overkant van de rivier staan te kijken komt er een Nepali naast ons staan en begint ongevraagd een verhaal te vertellen oven het ontstaan van de aarde. Volgens Hindu geloof natuurlijk want ik weet veel beter hoe die grote bal tot stand is gekomen. Dat is in 7 dagen gebeurt. Hij verteld erg goed en zijn engels is prima te verstaan. We horen hem een tijd aan en dan nodigd hij ons uit om hem te volgen. Alle aanwezige gebouwen, beelden enz hebben een betekenis en die wordt erg vakkundig aan ons uitgelegd. Na ongeveer 2 uur is de rondleiding afgelopen en Anne-Roos en ik nestelen ons op de trappen aan de oever van de rivier met aan de overkant de crematieplaatsen. We hebben gezien dat er een lichaam wordt aangedragen en Anne-Roos wilt het hele ritueel zien. Het is een vrouw deze keer. De, schijnbaar zonder emoties, routinematige handelingen maken diepe indruk op mij, deze keer. Misschien omdat het een jonge vrouw is. Alsof het een baby is wordt het lichaam gewassen en als een pop wordt de vrouw door 2 kerels aan de schouders vastgehouden anders valt ze zo de rivier in. We wachten tot we de vlammen van haar brandstapel uitslaan en stappen op.
De taxirit naar Patan is weer ouderwets gezellig en Anne-Roos zit voorin te genieten. In Patan een kleine lunch en wat rondstruinen. Museum meepikken en daarna naar huis.
Ik kom net terug van mijn lunch. Vanuit het terras zag ik weer een kleine voorstelling. Het was gebasseerd op de functie van het rode kruis. Middels zang en dans wordt de aandacht getrokken. Dan volgt een toneelstukje waarin met heel veel gebaren en gezichtsuitdrukkingen een beeld wordt geschapen wat het rode kruis kan doen.
Na de lunch met Shyam naar de smit om mijn “creme brulee brandijzer” op te halen.
Morgenmiddag een lunch bij de jarige Sanjay en ’s avonds een diner in het Heart en een oudjaarsborrel in het Bhadgaon guest house. Een indrukwekkende afsluiting van dit jaar lijkt me.
Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezond 2008.


De gouden tempel van Pashupatinath.


Zo zou een bal van Chiva eruit zien.


Voorbereidingen voor het wassen.


Er gaat een emmer water overheen.


De moeder doet haar trui uit, ze krijgt het er warm van.


Vogelgod.


Geen idee maar het vervuilt wel.


Wasplaats voor de was.


en het lichaam. Mannen links, vrouwen rechts.


Let ff op die staalblauwe lucht.


die staalblauwe lucht dus.


Shot van het tamelijk kleine plein met o zoveel tempels.


Stenen tempel


Pure overdaad.


Maar wij hebben de Nyatapola.


Met zang en dans wordt de aandacht gevestigd.


Door deze ruzie raken beide mannen gewond.


Door het rode kruis worden de mannen gered.


De smid.


Het bruleeijzer en Shyam natuurlijk.

5 opmerkingen:

marijke en toon zei

Hi, Prachtige foto´s ,elk op zich een postkaart.
Voor jou een gezond ,en bruisend jaar. Marijke

Unknown zei

Jij ook een super gelukkig en gezond 2008.

Dikke kus, Tessie
Rogér
Juli
Finn

wim en peet zei

Lieve Rick EEN HEEL GELUKKIG NIEUWJAAR!!!!!!!!!!!!!!!!!! Liefs Wim en Peet

wim en peet zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
marieke zei

Lieve Rick, een heel gelukkig nieuwjaar gewenst en dat er maar veel toeristen naar jou mooie restaurant mogen komen!
Dikke knuffel, Marieke