zondag 24 juni 2007

Rijstplant maand

24 juni 2007 7:35 uur.

Het vorderd met het stucwerk. De binnenkant is klaar en aan de buitenkant nog een randje en 1 pilaar. Daarna kan de schilder aan de gang. De Nepali op het plein kunnen het wel waarderen. Terwijl het restaurant nog open is helpt toch iedereen zoveel mogelijk mee. Ook de jongens vinden het geweldig dat er iets aan “hun” restaurantje wordt gedaan.
Het is ook de maand om rijst te planten. Zodra er een beroep op iemand wordt gedan gaat die persoon mee om rijst te planten. De stucadoor komt daardoor de ene dag wel en de andere dag niet. Ik ben benieuwd of hij het vandaag afmaakt.
Het dak van het balkon is zo lek als een mandje. Het regent nu soms zo erg dat het lijkt of er geen dak op zit. Omdat het zoveel regent kan de dakdekker ook niet aan de gang. Afwachten maar.
De rust schijnt ook in het politieke Nepal te zijn weergekeerd. Geen gestaak meer, er zijn zelfs stakingen afgelast, en ook in de kranten geen verslagen meer van doden door geweld. De verkiezingen zijn uitgesteld tot oktober en men is nu bezig om de koning van al zijn macht te ontdoen. Dit gebeurd met een overgrote meerderheid van stemmen. Men twijfeld tussen een republiek of een koninkrijk zoals b.v. Nederland. De koning heeft alleen een soort van lintjes doorknip recht.
De huidige koning en zijn zoon moeten zowieso vertrekken. Daar twijfeld helemaal niemand meer aan. Hij mag blij zijn als hij wegkomt zonder veroordeling van moord op het koninklijke gezin in 2002. Niemand geloofd het doordraai verhaal van de kroonprins. Het lijkt inderdaad onmogelijk om 19 mensen dood te schieten inclusief jezelf.
In Bhaktapur is het nu erg rustig. De winkeliers zitten op straat met elkaar te schaken, dammen of “Mens erger je niet” te spelen. En steeds staan er hele groepjes Nepali omheen. De verhouding ligt bijna hetzelfde als bij werk. 1 Nepali werkt, 5 kijken. 2 Nepali spelen schaak, 8 Nepali kijken. Er is voor deze mensen ook niets anders te doen, dus eens in dat ritme, is het wel vol te houden denk ik.
Ik heb een DVD speler aangesloten op mijn TV. Je kunt hier DVD’s kopen voor 40 rupee. Engels gesproken en goede kwaliteit. Oceans 13, Spiderman 3, zo ilegaal als de pest natuurlijk want volgens mij moet Oceans 13 nog in de Nepalese bioskoop komen.
Het kopieĆ«ren is in Nepal absoluut geen probleem. Erg populair is “The North Face” maar “Nike”, “Adidas” en “Tommy Hilfiger” zijn goede tweede. Op de dagelijkse Taumandhi markt, vlak voor mijn deur, liggen de T-shirts, horloges en DVD’s voor het oprapen. Volgens mij weten de Nepali niet eens dat het ilegaal is.

Geen opmerkingen: