donderdag 29 mei 2008

Long live the republic !

29 mei 2008 15:52 uur.

Gisteren was het een historische dag voor Nepal. Gisteren zou er worden gestemd of Nepal een koninkrijk zou blijven of veranderen in een republiek. Er heerste best wat spanning. Zou er gevochten worden ? Wat gaat de koning doen? Die koning had zijn koninklijk paleis moeten verlaten want daar zou de nieuwe regering in gaan zetelen. Nee dus, de koning is gewoon blijven zitten. Om het paleis is de koninklijke garde gelegert. Een 2000 man tellend clubje met als baas, de koning. Het leger had al als “baas” het gouvernement maar de garde niet. Tot ieders verbijstering heeft de “oude” regering, die tot eergisteren dienst had, nog op de valreep 5000 soldaten toegevoegd aan de koninklijke garde, “Om de veiligheid van de koning te waarborgen !!!” De grote vraag was dan ook, Wat gaan we doen als koning zijn paleis weigert te verlaten. De meeste Nepali dachten, en denken nog, dat er gevochten gaat worden immers, hoe krijg je een kerel uit een huis dat is omringt door 7000 zwaar bewapende militairen ??
Gisteren en de komende twe dagen zijn “holyday’s” Er is een oproep gedaan aan het volk om naar Kathmandu te komen om een grote demonstratie te houden om de nieuwe republiek te vieren. Het was dan ook erg stil gisteren in Bhaktapur. Wij hier maar wachten op berichten uit Kathmandu. Geen gevechten, gen doden, gewoon niets. Dan het nieuws, de koning moet vertrekken want met grote meerderheid is besloten dat we een republiek zijn. De kong krijgt uitstel van 15 dagen om het paleis te verlaten. Wordt vervolgt.

New Nepal to have ceremonial president
After days of parleys, the political parties finally agreed today to have ceremonial president after the execution of republican agenda by the first meeting of the Constituent Assembly scheduled for tomorrow. more



Vandaag in de krant !

Discredited dynasty confined to history
Kathmandu, May 28: The 240-year-old discredited institution of monarchy will be read only in the pages of history from now on after the historic first meeting of the Constituent Assembly declared Nepal a federal democratic republic today. As planned, the first CA meet late tonight decided to implement the republican agenda with an overwhelming majority of the Assembly members. Out of the 564 members present in the meeting, 560 went in favour of declaring the country a federal democratic republic, while only four members of the RPP-Nepal voted against it. Home Minister Krishna Prasad Sitaula, on behalf of PM Girija Prasad Koirala, had tabled the motion in the meeting chaired by the eldest CA member, Kul Bahadur Gurung, for the more...

Maar of de koning werkelijk vredelievend zijn paleis zal verlaten betwijfeld iedereen. Best spannend.

Ook vandaag !!!

1953 - De eersten die de Everest beklommen en levend terugkwamen waren de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en de sherpa Tenzing Norgay. Zij bereikten op 29 mei 1953 de top met hulp van een zuurstofapparaat. Mogelijk bereikten George Mallory en Andrew Irvine de top in het jaar 1924. Men heeft namelijk gezien dat ze de top tot op enkele honderden meters benaderd hebben, maar vervolgens verdwenen ze uit het zicht. Mallory's lichaam werd pas in 1999 gevonden bij een verlaten Chinees bergkamp. Vermoed wordt dat de twee de top niet hebben gehaald.





1 opmerking:

marijke en toon zei

Vorige blog gelezen; Maak er a.u.b. geen "Hannekesnest" van.

Hannekesnest = vlaams voor rommeltje.
je logo ziet er inderdaad goed uit, al vroeg ik me even af wat die romeinse amfora in die boomkruin zat te doen?