vrijdag 14 maart 2008

De waterput

14 maart 2008 9:10 uur.

Als ik beneden kom is het een drukte van jewelste. Onder de trap van de Khwopa is een kleine keuken geïnstalleerd en Renu is bezig thee te zetten. Shyam komt aangelopen, “Namaste sir, come and see, I am making well.” Shyam is aan het investeren de laatste tijd. Hij heeft een generator aangeschaft die net sterk genoeg is om de stroom te leveren voor de waterpomp. Water wordt ook een probleem met al die power cut’s. Door de straten van Bhaktapur loopt weleenswaar een waterleidingsysteem alleen staat op dat water geen druk. Iedere dag wordt er 1 uur druk op de waterleiding gezet. dit gaat natuurlijk wel per area zoals gebruikelijk. Deze area’s zijn uiteraard niet gelijk aan de electriciteits area’s. Dat maak overigens absoluut geen verschil want de 2 bedrijven, water en electriciteit hebben niets met elkaar te maken.
Als er water op jou gedeelte van de waterleiding wordt gezet, pomp je, de op het dak geplaatste tanks vol. Althans dat probeer je. Als er op dat moment een load shedding is heb je dus gewoon pech. Het komt regelmatig voor dat guest houses zonder water komen te zitten en dat is natuurlijk een ramp. Shyam heeft nu zijn generator en kan elke keer water pompen als het wordt aangeboden.
Het Heart maakt gebruik van een waterput. Als er stroom is heb ik dus altijd water tot mijn beschikking. Ik heb het er regelmatig met Shyam over gehad. Want ook het water in de waterleiding wordt niet echt regelmatig aangeboden en Shyam begrijpt inmiddels erg goed dat een goede douche gelegenheid erg op prijs wordt gesteld door de toeristen. Nu is het dan zover, op het binnenplaatsje wordt een echte waterput geslagen. Alles handwerk natuurlijk. De achterbuurvrouw helpt mee om het eerste puin op de achterplaats te dumpen en het graven is begonnen.
Na 4 dagen is de put gereed. Het is een gaaf gezicht om te zien dat alles nog gaat zoals het al honderden jaren gebeurt. Behalve de betonnen, kant en klare, ringen gaat alles zoals vroeger.

Inmiddels is het ook Shiva ratri geweest. Een feest ter ere van Shiva waar in principe alles mag. Je mag plagen, heel dronken worden en high zijn. Voor de Bhyarab tempel zijn een heleboel vrouwen samen gekomen. Zijn doen een “big puja” aan Bhyarab ( de vertoornde reïncarnatie van Shiva ) Elke jaar dat deze puja plaats vind neemt Bhyarab bezit van het lichaam van een vrouw. Het is erg belangrijk dat dit gebeurd want, nadat deze vrouw alle tempels van het Taumandhi square heeft bezocht en er een tika heeft gehaald, deelt zij tika’s uit aan alle gelovigen. Gelukkig daalt ook dit jaar Bhyarab neer en neemt bezit van een vrouw. Onder begeleiding doet ze haar ronde en deelt later de zo gewilde tika’s uit.

Eergisteren was er een manifestatie op het Taumandhi square. Het was de eerste verkiezings bijeenkomst van de Maoisten in Bhaktapur. Ook de grote leider van de Maoisten komt om een toespraak te houden. Het wordt bomvol op het plein en met redevoeringen afgewisselt met dans wordt het volk geïndoctrineerd. Alle winkeltjes zijn dicht net als mijn restaurant. Het balkon zit bomvol met locals. Ook de politiecomissaris en zijn gevolg zijn neergestreken op het teras van het Heart. Joepie, weer een dag zonder omzet. “I love the Nepal !!!”


De achterbuurvrouw helpt kijkt of alles wel goed verloopt.


De eerste dag is er maar 1 mannetje en de buurvrouw ruimt het puin op.


De tweede dag gaat het al een stuk dieper. Nu zijn er ook helpers die de grond afvoeren met emmertjes die aan lange touwen hangen.


Onder toeziendoog van de vader van Shyam gaat het werk gestaag door.


De put wordt 32 Foot diep ( 10 meter)


De op het achterplaatsje gestorte grond wordt door een ploegje van 3 afgevoerd. 2 porters en een man die de manden van de porters vult.


In de put worden prefab betonnen ringen geplaatst.


Met een stuk ijzer wordt een ring opgelicht om het touw vrij te geven.


Een betonnen ring wordt aangerold en aan drie touwen geknoopt.


Nu gewoon die ring laten zakken en maar hopen dat de touwen sterk genoeg zijn.


Weer wordt er een ring geplaatst.


De laatste ring is geplaatst en de ringman klimt via het touw naar boven. Hij heeft de vloer van de put voorzien van grind dat als een soort filter het groffe vuil tegen moet houden.


De buurvrouw en Sorita zeven het grind.


Als de put gereed is wordt de vloer afgewerkt.


Zo, ...... een waterput in 4 dagen.


Een tros vrouwen voor de Bhyarab tempel. Onder begeleiding van Brahmanen worden er grote offergaven gedaan en treed Bhyarab in een vrouw.


Ondersteund door 2 vrouwen komt ook het tempeltje tussen de Nyatapola tempel en het Heart aan de beurt.


De vrouw deelt tika's uit terwijl het vuur van de puja langzaam dooft.


Dansers houden het volk gevangen in aandacht.


Heb ik een A1 lokatie of niet ????

2 opmerkingen:

marijke en toon zei

Maken veel handen dan tóch licht werk ???
Op de stille uurtjes kun je er misschien een bordje bijzetten :
-Whishing Well - en gooit U maar .
Bij de Trevifontein in Rome halen ze per jaar fortuinen boven water .

En weer... prachtige foto´s .
Marijke

Knappers.nl zei

Hee die Rick,
Een mooi verhaal man. En wij vinden het hier maar normaal dat we de kraan opendraaien en dat er water uitkomt. En liefst nog warm ook he. Wat ik me afvroeg, is dat water uit zo'n put daar direct drinkbaar, of moet het eerst worden gekookt? Nou, tot meels weer he, groetjes, John