vrijdag 18 april 2008

Le Roi est mort, vive la république !!!!!!!!

18 april 2008 7:43 uur.

Zo, Bisket Jatra zit erop. De uitslag van de verkiezingen is bekend, de laatste dagen zijn bloedheet geweest, zo’n 30º – 35º C en gisteren is de laatste chariotpulling van dit jaar geweest.
De MAO-isten hebben een ruime meerderheid in het parlement gehaald. Ik vertel steeds tegen mensen dat Nepal het enige land ter wereld is waar het communisme aan de macht is gekomen door verkiezingen in plaats van een bloedige revolutie. Het antwoord is meestal wat schaapachtig gegrinnik. Nou valt dat communisme wel mee denk ik. Het is nogal moeilijk uit te leggen dat je communisme nastreefd, wat toch zo-iets is als “iedereen gelijk”, terwijl je in een kaste systeem leeft wat toch duidelijk in het leven is geroepen om de verschillen in rang en stand aan te geven. Wie voor een dubbeltje geboren is wordt in Nepal never nooit een kwartje. Prachendra, de voormalige rebellenleider, is de nieuwe president van Nepal. Prachendra zelf is een Brahmaan, de hoogste kaste. De kong kan het koningschap wel op z'n buik schrijven. De monarchie wordt nu zeker afgeschaft. Le Roi est mort, vive la république !!!!!!!
De meningen zijn verdeeld maar ik geef de nieuwe regering het voordeel van de twijfel. Toen bekend werd dat de MAO-isten hadden gewonnen en Prachendra de nieuwe president zou worden, was het eerste wat ik hoorde “So now the price of blood will go up, maybe 50 Rupee per cup.”
De laatste dagen zijn erg warm geweest. Op zich niet zulke spectaculaire temperaturen maar het kwam van de een op de andere dag. Van 25º ineens naar 35º. Nu loop je weer van schaduw naar schaduw in plaats van lekker in het zonnetje. Het zal na enkele weken wel weer gewoon zijn.
Er zijn gedurende het Bisket Jatra geen insidenten geweest. Geen dronken kerels die aan het vechten gaan, geen relletjes. Gisteren was alweer de laatste dag. Zoals gebruikelijk begon rond een uur of 5 iedereen zich bij de chariot te verzamelen. De verwachting was dat er nu enorme gevechten zouden losbarsten. De eerste dag is er geen steen gegooid en dat moet toch gebeuren, vinden ze. Het wordt al maar drukker en vanuit het niets komt de politiemacht weer aanrukken. Ze blijven komen en het zijn er veel. Zelfde formatie als de eerste dag. Op het terras van het Bhadgaon wordt nog steeds gespeculeerd dat dit heel normaal is en dat er absoluut gevochten gaat worden. Ik heb zwaar mijn twijfels. Verleden jaar waren er zo’n 30 politiemannen aanwezig, gewoon gekleed met alleen een schild en een stok. Nu zien ze er echt anders uit. Beschermende kleding, helmen, schilden, traangas geweren, mitraileurs en M16s. En .......... het zijn er zeker 250 als het er niet meer zijn.
De touwtrekkerij begint en het is een gebrul & gesjor van gewelste. Langzaam komt de chariot in beweging en hij lijkt de “upper” kant op te gaan. Er moet een hele lastige knik worden genomen om het Taumandhi Square op te komen en daar stokt het een beetje. Ineens vliegen er een paar stenen door de lucht. Het volk kijkt verstoord en op de chariot word met de hande aangegeven dat men moet stoppen. Als ik naar beneden kijk zie ik dat een stenengooier door 2 politiemannen fors in elkaar wordt gerost. Sode ju, die zal morgen niet blij zijn. Het is de laatste geweldadige actie. Er wordt geen steen meer gegooid en de pulling gaat in volle hevigheid verder. Het is inmiddels half 8 als de chariot rechts uit het gezichtsveld wordt gesleurd. “lower” heeft gewonnen.


Op het Pottery Square wordt de "kleine" lingo opgericht. De houten scharen zorgen ervoor dat het ding niet naar beneden lazerd.


De "baby lingo" is nog best groot.



De echte lingo. De twee linten stellen de slangen Nag & Nagin voor.


Iedere dag is er wel een of andere god die een rondje Bhaktapur doet.


Op de plek waar normaal mijn kappertje werkt, wordt nu een tijdelijk tempeltje ingericht.


Op de laatste dag van het Bisket Jatra wordt de "Baby chariot" naar het Taumandhi Square getrokken. Dit is is het teken dat de grote chariot snel aan de beurt is om de wedstrijd aan te gaan tussen upper- & lower Bhaktapur.


Net als dag 1 heb ik me veilig op het dakterras van het Bhadgoan Guest House geïnstalleert. Als iedereen denkt dat het een grote knokpartij gaat worden komen de manschappen van de "Armed Police" aan rukken. Geen lievertjes !!!


Zulke groepen politie staan er op alle strategische plaatsen.


Na een uurtje trekken en sleuren, lijkt het erop dat "upper" gaat winnen.

Het is erg moeilijk om deze knik te nemen. Op de eerste dag staat de chariot op het Taumandhi Square en is het moeilijk voor "lower"om deze knik te nemen. Op de laatste dag van het Jatra staat de chariot op een klein pleintje NA de knik waardoor "upper" de knik moet nemen. Het is ook niet gelukt. Heeft de eerste keer "upper" gewonnen, de laatste dag is voor "lower".


Als ik onder de douche sta klinkt er steeds meer herrie (Newari muziek), het houd maar niet op en ik kijk eens uit het raam. Drukte van jewelste. De Bhaktapur Labor Party, Die van die trommel, komt met de hele partij Bhaktapur bedanken voor het aantal stemmen. Deze twee mannen zijn rechtstreeks in de regeing gekozen en dat moet natuurlijk gevierd worden.


Zoals altijd, lopen de vrouwen er weer schitterend bij. Het is bloedheet en ze lopen waarschijnlijk al uren. Ook nu stokt de optocht weer.


Als ik inzoom kun je duidelijk zien dat die meiden er veel lol in hebben. Het zijn zulke aardige mensen.

Ik neem een sluipweggetje naar het Heart. Ze hebben de chariot vlak voor het Heart geparkeerd. De schade is duidelijk te zien. Tijdens het trek & sleurwerk ramt de chariot regelmatig de gevels van de huizen.


Daar staat de gewonde chariot, pal voor het Heart en de Nyatapola tempel.

4 opmerkingen:

marijke en toon zei

gosh, wat een hoop volk op de been , hopelijk heb je er een graantje van kunnen meepikken!!

Ik heb op de laatste foto,s een kruisje gezocht met : daar sta ik ! maar dat zal met de digitale vooruitgang niet meer kunnen zeker .
Ben benieuwd wat het allemaal wordt , net zoals iedereen daar.

Daaag tot de volgende , Marijke

marijke en toon zei

Je bent weer helemaal gecharmeerd door de Nepali merk ik. Denk toch maar aan het verhaaltje van die hollander met zijn als bordeel getransformeerde villa.
Keep smiling a,nd watch your back.
Hug
T

Unknown zei

Nou de rust is wedergekeerd komen de toeristen hopelijk ook weder.

Wat een prachtige foto's weer!

Liefs vanuit een zonnig Zundert,

Tessie & Co

wim en peet zei

Dag die Rick, nou eindelijk hebben die mannen daar hun zin, nu maar hopen dat de rust eindelijk terugkeert! Word je zo me en dan niet gek van al die festivals daar? Maarja het is in iedergeval wel heel erg kleurrijk. Wij vanmorgen geland op Hawaii, heerlijk weer lekker warm weer!!!! 30 graden onder de wuifende palmbomen, ja het leven van een wereldfietser gaat ook niet altijd over rozen!! Maar we redden ons wel hoor, veel liefs Peet en Wim. From Waikiki beach, Hawaii.