woensdag 29 oktober 2008

Tihar

29 october 2008 11:26 uur

Jullie zullen het misscien niet geloven maar duiven houden van water en van zon. Tijdens een regenbui gaan ze met hun vleugel gestrekt op hun zijkant liggen om het regenwater ook onder de vlleugels op hun lijf te krijgen. Als het stortregent besluiten ze om te gaan schuilen. Nu het weer wat kouder wordt zie ik duiven in de zon liggen met gespreide vleugel om maar zoveel mogelijk zonnewarmte op te pikken. Daarnaast valt het mij op dat duiven er een zeer gezond sexleven op na houden. Van Aty heb ik vernomen dat het daarwerkelijk hebben van sex tussen duiven “treden” wordt genoemt. Nou, ze treden wat af, zo’n 4 keer per uur is geen uitzondering.

Enkele dagen geleden kwam er een nieuwe gst in het guesthous. Een Japanse kunstenaar die aquarellen maakt. Hij had al een aquarel van het Durbar square in Patan en was nu bezig met de Nyatapola tempel. Hij is e 7 dagen mee bezig geweest en het resultaat mag er wezen.

Na Dashain is er nu Tihar. Tihar is de aanloop naar het Newari nieuwjaar. Het begint met de dag van de kraai dan volgen de dagen van de hond,en de koe. De koe is het symbool Sidi Laxmi. De stier symboliseert Shiva. Gisteren was het de dag van de koe wat tevens het oudjaar betekend. Die dag wordt ook Di pauöli genoemd, beter bekend als het lichtjesfeest. Vandaag is het dus Nieuwjaar en morgen is het Broederdag. De dag dat de zussen hun broers vereren. Jaha ... meiden, zo werkt dat in Nepal.

Het Heart wordt door Uzzol in de bloemetjes gezet doormiddel van “malla’s” bloemenslingers die overal te koop zijn. Evenals de vruchten die aan Laxmi moeten worden geöffert. Duizenden vruchten, noten en andere dinges worden gedurende 3 dagen markt aan de man gebracht. Gouden handel want als Newari moet je de puja doen. ( spreek uit – pudja ) = offerande.
Ook wordt er door Uzzol een spoor getrokken van koeienstront vermengd met rode aarde. Dit spoor gaat van de voordeur tot aan de puja plaats in het restaurant. Deze plek is in onze voorraadkamer en daar is al menig eend, kip en ander soort vrucht gesneuvelt. Het is Nepal dus wie ben ik om dat tegen te houden.
’s Avonds als alle lichtjes tot hun recht komen verschijnen ook de groepjes meisjes die een dansje komen doen. Ze begeleiden zichzelf met zang. Het is vertederend om die kinderen in hun mooiste kleding bezig te zien. Uiteraard krijgen ze daarvoor een kleine beloning.


Zonnende duif


Schuildende duiven tijdens een forse regenbui


Aquarel van de Nyatapola tempel


De kunstenaar aan het werk


Patan Dubar square


Leuke vent deze Japanner


Vanuit mijn raam zie ik de straat vol met olielampjes


Bloemenslingers uiten


En binnen




Taumndhi square in de middag


Het Heart in de lichtjes


De eerste danseresjes melden zich bij de onde buren


Ook de Khwopa in de olielampjes


Alle buren van de Khwopa zetten ook lichtjes in hun ramen




De danseresjes


Uzzol wacht de kinderen op


Spoor van cowshit





Als het te lang duurt kmen de kinderen naar boven om hun beloning in ontvangst te nemen.






Met volle overgave


Fraai, niet ?


Na de puja


Uzzol doet puja



2 opmerkingen:

marijke en toon zei

Prachtige foto's weer Rick.
Knappe snoetjes die kindjes.
Realiseer me dat je er nu bijna 2 jaar zit. Het is dus niet alleen die waalse haan die zingt met zijn voeten in de shit. Speciaal toch allemaal. Je maakt wel heel veel feesten mee, meer dan wij hier. Sommige feesten kende ik al; Blijf vooral vertellen;
T

marijke en toon zei

Hi, Brother aangezien ik er zelf geen heb ben jij toch wel mijn ,,schone,, broer .

Mooie fotoreportage , heel feestelijk allemaal .
Het is kennelijk universeel want in Bergen aan Zee doen ze dat ook 1x per jaar, alles vol met T lichtjes, tuinen vensterbanken , dakgoten , noem maar op zooo mooi net zo sprookjesachtig als bij jullie . Ik hoop dat ze je in de bloemen zetten , van mij in ieder geval een dikke x daaaaaaaaaaaaaaaag Marijke